EN
ANALÍZIS (TÁRSASÁG) - #5. BETEGSÉGEK // Juhász Anna és Rácmolnár Lili

ANALÍZIS (TÁRSASÁG) - #5. BETEGSÉGEK // Juhász Anna és Rácmolnár Lili

K11 Művészeti és Kulturális Központ

Egyéb

Időpontok

Az Analízis (Társaság) - Irodalmi találkozások önmagammal Juhász Anna (irodalmár) és Rácmolnár Lili (pszichológus) sorozata a K11-ben. Az ötödik, februári alkalom témája: betegségek.

“Amikor kijössz a viharból, nem az az ember leszel, aki besétált abba.” /Haruki Murakami/

Az életünk egyik legjelentősebb viharai a betegségek. A betegség, mely filozófiai értelemben véve mindig határhelyzet, hiszen a létezésünk alapjaival szembesít minket. Ellök a határokig, ahova békeidőben sosem jutottunk el. Elveszi tőlünk a racionális megküzdést és zsigeri szinten szembesít minket az élettel és önmagunkkal. A betegség egyben trauma is, de mint minden traumából, itt is kétfele vihet az út: lefele és felfele. Ám a felfele vezető növekedés sosem automatikus; rajtunk múlik.

Az irodalom talán legnagyobb ereje, hogy támaszunk tud lenni életünk fordulópontjaiban, olyan helyzetekben, aminek igazán tétje van. A veszteség pedig pont ilyen - legyen egy gyermek vagy szülő elvesztése, legyen gyógyíthatatlan vagy elhúzódó betegség átélése, ismerete vagy kezelése, legyen mentális, pszichés vagy testi tünet: a XX. századi magyar és világirodalom ott áll mellettünk. Juhász Ferenc XX. századi költő apja tüdőbetegségét és halálát dolgozza fel Az Apám című nagyversében, melyért Kossuth-díjat kapott; míg Szabó Lőrinc költő és a Tücsökzene is a családi történetek, traumák és betegségek krónikája is. Jókai, Az arany ember és a tífusz vagy a diftéria vagy számos kortárs regény és vers foglalkozik az alapvető kérdéssel: meddig tart a fájdalom, hol kezdődik a szenvedés és milyen feldolgozási és szembenézési út lehetséges? Szerb Antal, Radnóti Miklós, Németh László és Esterházy Péter műveit is bemutatjuk az est folyamán.

Jegyár elővételben: 1.500 Ft, a program előtt a helyszínen: 2.500 Ft.

Időpontok

Betöltés...